Highlights Bangkok: Tempels

Bangkok is een stad die wij in ons hart hebben gesloten. De chaotische, maar tegelijkertijd kalmerende hoofdstad van Thailand stond al een tijdje op ons lijstje. In 2014 kwamen we voor het eerst in Bangkok. We waren al snel zo enthousiast, dat we het jaar daarop weer gingen. Sinds we in Bangkok zijn geweest, krijgen we veel vragen over de highlights. Wat moet je nu echt bezoeken? Welke dingen kan je eigenlijk wel overslaan? Daarom hieronder in de categorie Highlights, de mooiste tempels in Bangkok (naar onze mening)!

Wat Saket

Wat Saket is een Boeddhistische tempel. De Thaise koning Rama I renoveerde de tempel en noemde het de Wat Saket. Dit betekend Gouden Berg, vandaar dat de Wat Saket ook wel bekend is als de Golden Mountain. De tempel is gebouwd op een kunstmatige heuvel, en de stoepa erop is van goud. Als je naar deze stoepa wil, beklim je 300 traptreden. De trap gaat door een mooi aangelegde tuin, en je kan ondertussen allemaal grote klokken luiden. Bij de stoepa zelf is het een drukte van belang. Monniken, Thai en toeristen komen naar de stoepa om te bidden, of om zich te laten overrompelen door de prachtige Thaise en Boeddhistische cultuur.
Aan het bezoeken van de Wat Saket ben je ongeveer twee uur kwijt

IMG_4437
Geld offeren bij de Wat Saket

Wat Arun

De Wat Arun wordt ook wel de ‘Tempel van de Dageraad’ genoemd, omdat hij ’s ochtends het mooiste is. Maar, ook overdag is de tempel het bezoeken waard! De Wat Arun bestaat uit vijf stoepa’s. De middelste, en gelijk ook hoogste stoepa kan je beklimmen. De Wat Arun is versierd met Chinees Porselein.
Het tempelcomplex zelf is ook heel mooi om te zien. Er staan stenen poortwachters (die lijken op de poortwachters van de Efteling), beelden van demonen en beelden van Goden. In een tempels staan tientallen gouden Boeddha’s naast elkaar opgesteld. Prachtig! Er zit in een tempel naast de Wat Arun een monnik, die je veel ‘goodluck’ wenst en je zegent. Je knielt voor de monnik, hij bidt, gooit heilig water over je heen en daarna krijg je een wit armbandje. Dit alles bij elkaar opgeteld is de zegening.
Aan het bezoeken van de Wat Arun ben je ongeveer twee uur kwijt 

IMG_4262.JPG
Wat Arun is versierd met Chinees Porselein

Wat Pho

Deze wat Chinees-ogende tempel is echt een van de mooiste van heel Bangkok. In de tempel vind je een liggende, gouden Boeddha. En niet zo maar een Boeddha; het is een Boeddha van wel 46 meter lang! Het beeld is bedekt met bladgoud, en de voeten zijn versierd met Parelmoer. Als je bij de Boeddha loopt, hoor je overal het geluid van vallende muntjes. Dit komt doordat de Thai geloven dat het geluk brengt, als je muntjes offert in de 108 bakjes achter de het beeld. Natuurlijk hebben wij dit ook gedaan! Een hele leuke gewaarwording! Als je alleen maar een biljet bij je hebt, kan deze ook wisselen voor een bakje muntjes. Het complex zelf is ook zeker de moeite waard om te bezoeken!
Aan het bezoeken van de Wat Pho ben je ongeveer tweeënhalf uur kwijt

IMG_4292.JPG
Het hoofd van de inmens grote, gouden Boeddha

Wat Benchamabophit (Marmeren Tempel)

Deze tempel staat ook wel bekend als Marmeren Tempel, omdat de buitenkant bekleed is met Carrara Marmer. Prins Naris (van Thailand dus 🙂 ) heeft de tempel ontworpen.
In de galerij rond het hoofdgebouw zijn 52 Boeddhabeelden opgesteld. Heel mooi om even door heen te lopen, maar besteed niet té veel tijd aan dit complex.
Aan het bezoeken van Wat Benchamabophit ben je ongeveer driekwartier kwijt

IMG_4332.JPG
De marmeren tempel: om het complex waren touwtjes gespannen, ivm Oud en Nieuw

Wat Phra Kaew in het Grand Palace

Op het complex van het Grand Palace (waar o.a. het zomerpaleis van de koning is), staat een tempel genaamd Wat Phra Kaew. Deze tempel wordt gezien als een van de belangrijkste van Thailand. Dit omdat de tempel het eigenlijke ‘huis’ is van de 66-centimeter grote Emerald Boeddha. Dit kleine beeldje, gemaakt van groene jade, is erg belangrijk voor de Thai. De kleding van de Boeddha wordt drie keer per jaar door de koning verwisseld.
Over het Grand Palace komt later nog een artikel.
Belangrijk: Het is verplicht om je knieën, schouders en tatoeages te bedekken in het complex. Het complex is maar tot 16.00 uur open, dus bezoek het complex vroeg op de dag. Neem er zeker de tijd voor.
Aan het bezoeken van het Grand Palace (incl. Wat Phra Kaew) ben je zeker drie uur kwijt 

IMG_4370.JPG
Poortwachter bij het tempelcomplex van Wat Phra Kaew

Dit zijn eigenlijk wel de belangrijkste tempels van Bangkok. Maar er is ook een tempel die wij ook nog erg mooi vinden. Dit is de Wat Ratchanatdaram. Deze tempel is onder de locals beter bekend als Loha Prasat. Het dak van de tempel bestaat uit 37 metalen punten, die inmiddels goud geverfd zijn. Soms is de tempel ook van binnen geopend en zijn er daar verschillende gouden Boeddha’s te zien. Een bezoek aan de Loha Prasat duurt niet lang, je bent er hoogtes een halfuurtje aan het rondkijken.

IMG_4327.JPG
Thaise man kijkt op tegen de Loha Prasat

Zoals jullie inmiddels hebben gezien en gelezen, staat Bangkok vol prachtige tempels, die je echt niet mag overslaan. Denk niet dat je deze tempels allemaal in een dag kan bezoeken. Trek er zeker twee dagen, en liever nog drie, voor uit. Zeker als je Bangkok zelf ook nog wilt gaan bezoeken.

Welke van deze tempels heb jij bezocht? En zijn er nog meer tempels die op dit lijstje horen? Laat het weten! 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s