Onze reisroute door Maleisië en Indonesië + de kosten

Maleisië en Indonesië… Wij willen terug! Twee heerlijke landen voor een fantastische rondreis, ook voor reizigers met een lager budget. In de zomer van 2013 stapten wij op het vliegtuig naar Kuala Lumpur, om vanuit daar een prachtige reis te maken. Bijna vijf weken lang hebben we genoten van de prachtige natuur en de overweldigende cultuur die beide landen rijk zijn. Ben jij benieuwd hoe onze reisroute eruit zag en wat jij kan zien in vijf weken? Lees dan snel verder!

Let op: onze rondreis door Indonesië en Maleisië hebben we gemaakt met een groep familieleden en er waren ook ouderen bij. Hierdoor hebben we ons tempo op reis aangepast en hebben we dus een hele relaxte rondreis gemaakt, zonder dat we het idee hebben dat we iets hebben gemist. Niet elke dag naar een andere plek, maar we bleven overal een paar dagen. Ga jij met een grotere groep op reis naar Indonesië en Maleisië? Wil je deze reis zelf organiseren? Het kan! Maar zorg er wel voor dat het reistempo niet te hoog ligt.

Kuala Lumpur, Maleisië

Wij begonnen onze reis in het hypermoderne en toch authentieke Kuala Lumpur. Drie dagen hadden we om een van onze favoriete steden van Azië te bezoeken. Kuala Lumpur is een overzichtelijke stad. De perfecte plek om even bij te komen van je jetlag. Het eten is er heerlijk (en goedkoop), de mensen zijn heel lief en behulpzaam. Omdat wij het kaartje van onze taxichauffeuse van twee jaar eerder nog hadden, hebben we haar weer gebeld en taxiede zij ons door de stad. Ideaal!
In en rondom Kuala Lumpur is erg veel te zien. In de drie dagen dat wij er waren hebben we onder andere de volgende dingen bezocht:

 • Batu Caves: een waanzinnig mooie tempel in een grot.
 • Een plek waar heel veel zilverblad-aapjes zijn. Deze aapjes mag je voeren en dan kan het zijn dat ze op je schouder gaan zitten. Heel tof!
 • Een plek waar je ’s avonds met een boot door een gebied kon varen waar veel vuurvliegjes en adelaars zaten.
 • Petronas Twin Towers: vergeet niet drie maanden van te voren te reserveren.
 • Het KLCC Aquarium: een aquarium met meer dan 5000 verschillende zeedieren.

Verblijf: Leisure Homestay, ideaal als je met een groep reist. Dit huisje hebben we geboekt via AirBnB. De locatie is misschien niet perfect, maar het was fijn dat we met z’n allen in een huis konden slapen.

Bukit Lawang, Sumatra, Indonesië

Met AirAsia vlogen we -en het beviel ons trouwens prima- naar Medan. In Medan stond chauffeur Supri al op ons te wachten en we reden in ongeveer acht uur naar Bukit Lawang. Het regende keihard en het onweerde al een uur, maar het was fantastisch. Bukit Lawang is een plaatsje aan het Leuser National Park. We bleven hier twee dagen en hebben een jungletrekking gemaakt. Tijdens deze trekking hebben we de meest mooie dieren en planten gezien, met als hoogtepunt verschillende orang-oetans. Wauw.

Verblijf: Ecolodge Bukit Lawang, aan de rand van de jungle. Een eenvoudige, maar prima kamer. Het eten is heel lekker, de rivier dient als douche en het hotelpersoneel is heel aardig. Absolute aanrader.

Tobameer, Sumatra, Indonesië

Na een hele hele hele lange reisdag kwamen we aan op Samosir, een eiland in het Tobameer. We verbleven drie dagen in het dorpje TukTuk. Vanuit hier hebben we gewandeld over het eiland, gezwommen in het meer, een school bezocht en… in bed gelegen. De laatste dag werden we helaas ziek. Ach ja, kan gebeuren. Het eiland werd er niet minder om. Wat een omgeving! Prachtig! Heb jij nog wel een dag over op het eiland? Dan kan je ook de vulkaan bezoeken die op het eiland staat. Heel gaaf!

Verblijf: Samosir Villa Resort. Dit resort ligt direct aan het meer, waardoor je de hele dag door kan zwemmen en snorkelen (al kregen wij spontaan hoogtevrees van de diepte: 400 meter!). De kamers zijn ruim en mooi.

Bandung, Java, Indonesië

Het was helaas al weer tijd om Sumatra te verlaten en we vlogen door naar Bandung. Hier bleven we vier dagen. Een heerlijke plek. Bandung zelf is niet heel bijzonder, maar de omgeving heeft veel te bieden. In de vier dagen dat wij er waren, hebben we het volgende gedaan en bezocht:

 • Hoogteparcours (love it!) bij ons hotel
 • Het centrum van Bandung
 • Tangkuban Perahu: dit is een actieve vulkaan. Prachtig om te zien, iets minder om te ruiken 😉
 • Warmwaterbronnen in Ciater. Werkt heel ontspannend. Verwacht alleen geen meertje, het water uit de bronnen loopt namelijk naar een zwembad en daar mag je in zwemmen.
 • Lokale bloemenmarkt

Verblijf: The Valley Resort, Bandung. Een van de meest bizarre hotels waar we ooit zijn geweest en het was niet eens schokkend duur. Het hotel heeft naast een geweldig uitzicht, glazen liften, meerdere zwembaden, een dierentuin, prachtige kamers mét buitendouche, heerlijk eten en een geweldige service, ook nog eens een attractiepark. Je leest het goed. Een attractiepark. Met hoogteparcours, schietbaan, mega-trampolines, segways en nog veel meer. Echt heel leuk!

Yogjakarta, Java, Indonesië

Op Java hebben een deel van een prachtige treinreis gemaakt, van Bandung naar onze nieuwe bestemming Yogjakarta. Een fantastische reis, naar een fantastische plek. Want zeg nou toch zelf, als je Yogjakarta overslaat tijdens je Indonesië rondreis, is dat best wel zonde. Wij zijn hier in totaal vijf hele dagen geweest. Misschien is dat net een dag te lang, maar wij vonden het prima. We hebben dan ook veel gezien en bezocht, namelijk:

 • De Prambanan. Wauw. Dit is een hele mooie tempel, die je vast al wel eens voorbij hebt zien komen op internet of in een boek. Voor het bezoek kan je rustig een hele dag uittrekken.
 • De Borobudur. Een van de meest indrukwekkende tempels die wij ooit hebben gezien. Misschien wel even mooi als de Angkor Wat. Bezoek deze tempel zeker en trek er een hele dag voor uit. Je zal er zeker geen spijt van krijgen!
 • Fort Vredeburg. Dit is een fort gebouwd door de Nederlanders tijdens de Kolonisatie. Een indrukwekkende en belangrijke plek.
 • Kraton Ngayogjakarta Hadiningrat. Dit is het paleis van de Sultan.
 • Het Waterpaleis.
 • Jalan Malioboro: de bekendste winkelstraat van Yogjakarta.
 • De binnenstad van Yogjakarta: musea en tempels.
 • Batik-fabriek. Hier hebben we ook veel batik-producten gekocht. Heel mooi en voor een goed doel 🙂

Verblijf: Novotel, Yogjarta. Prima hotel met lekker eten (zowel buffet als a-la-carte). Het zwembad is niet mega-groot, maar goed genoeg voor een paar dagen. De kamers zijn goed, met uitzicht over de stad.

Bali, Indonesië

De laatste twee weken van de reis hebben we doorgebracht op Bali. Love that place! De prachtige zonsondergangen, de indrukwekkende tempels, de heerlijke stranden… Op Bali heerst een behoorlijke lay-back sfeer. En wie wil dat nou niet? Op Bali sliepen we twee weken op dezelfde plek, en vanuit daar hebben we verschillende dingen in Zuid-Bali gedaan en bezocht:

 • Kuta (en hier verbleven we ook). Relaxte plek vol gezellige eettentjes, liggend aan het strand.
 • Ubud: de apentempel en rijstvelden
 • Tanah Lot Templom: een van de bekendste tempels van Bali. Heel mooi, zeker tijdens de zonsondergang.
 • Bali Bird Park en Bali Reptile Park. Leuk als je met kinderen reist.
 • Ketut Liyers. Bekend van het verfilmde boek: “Eat, Pray Love” van Elisabeth Gilbert. En als je een fan bent van “Erica op reis”, ken je Ketut.
 • Prachtige stranden
 • Waterbom Bali. Gewoon zo leuk! De meest gave glijbanen en wildwaterbanen. Ook leuk voor volwassenen, echt waar!
 • Kruidentuinen en andere plantages
 • Sanur: heerlijke strandplaats
 • Enkele lokale tempels. Altijd leuk en mooi om te zien!

Verblijf: Dewi Sri Hotel, Kuta. Goed hotel in het centrum van Kuta. Ontbijt is niet geweldig, maar het zwembad, de massages, de ruime kamers, de aardige mensen en de heerlijke sfeer compenseren dat. Avondeten hebben wij voornamelijk gedaan bij Tubes. Dit is volgens ons het meest leuke restaurantje van Kuta.

Prijzen

Azië is een ‘goedkope’ reisbestemming, maar als je met een groep reist wordt het al snel duurder. Daarom was dit ook niet een van onze goedkoopste reizen.

Vliegtickets: wij vlogen met KLM naar Kuala Lumpur. We vliegen eigenlijk nooit met KLM, maar deze keer kwam dit het beste uit. Amsterdam – Kuala Lumpur kost je nu zo’n 700 euro per persoon. Dit is goedkoper dan in een rechte streep naar Indonesië vliegen. Nog goedkoper vlieg je vanaf Düsseldorf, bijvoorbeeld met Turkish Airlines voor 611 euro per persoon.
Voor 28 euro vlieg je met AirAsia naar Medan. Deze vlucht duurt een uurtje. Vliegen van Medan naar Bandung kost je iets meer, zo’n 63 euro p.p. Voor 31 euro per persoon vlieg je van Yogjakarta naar Denpasar (Bali).
In totaal ben je dan dus 733 euro kwijt aan vliegtickets p.p.

Treintickets en taxi’s: In de eksekutif class kost je dit omgerekend 20 euro per persoon. Taxi’s hebben meestal een metertje in de auto zitten, en dit kost niet veel. Het wordt natuurlijk wel meer als je een busje nodig hebt (hadden wij). Maar in principe is een tuktuk of taxi nooit schokkend duur.

Verblijf: Doordat wij met een groep waren, kostten de overnachtingen ook meer. In Azië zijn overnachting over het algemeen niet erg duur. Voor ieder budget is wel wat te vinden. Gemiddeld waren we zo’n 20 euro per persoon kwijt per nacht, maar dit kan dus zeker goedkoper (en duurder).

Eten en drinken: Eten en drinken in Azië is erg goedkoop. Reken op ongeveer 5 tot 10 euro per persoon als je eet in een restaurant. Op Bali is het wat duurder. Eten van kraampjes op straat is vele malen goedkoper.

Tours, activiteiten en bezienswaardigheden: Dit is niet duur in beide landen. Veel tempels zijn gratis te bezoeken, behalve de meest belangrijke tempels. Een bezoek aan een museum kost nooit veel en de natuur is natuurlijk gratis. Hoe leuk is dat?!

Ben jij wel eens in Maleisië of Indonesië geweest? Wat was jouw route? Wij zijn benieuwd! 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s