In actie voor Lombok | De opbrengst

Een paar maanden geleden begonnen wij met het verkopen van kalenders, waarvan de opbrengst naar Lombok zou gaan. Op dit Indonesische eiland zijn verschillende zware en verwoestende aardbevingen geweest, die voor veel doden, gewonden en schade hebben gezorgd. Dit artikel staat in teken van de opbrengst van de kalenderactie.

We maakten de kalender voor Lombok om te kunnen bijdragen aan de wederopbouw van het eiland. Ten tijde van de aardbevingen verbleven we zelf op Lombok en Bali, waardoor we er veel van hebben meegekregen. Maar wij konden naar huis, weg van alle schokken. De inwoners van Lombok waren al thuis. Zij moeten opnieuw beginnen, hun huizen soms letterlijk weer opbouwen. Gelukkig kregen veel mensen daarbij hulp van organisaties en de Indonesische overheid. Helaas kwam deze hulp niet overal terecht.
De opbrengst van de actie bedroeg maar liefst 4,2 miljoen Rupiah, iets minder dan driehonderd euro. Een kennis van ons heeft daarvan spullen gekocht en deze uitgedeeld in de ‘vergeten gebieden’ op Lombok, vlakbij de zwaar getroffen hoofdstad Mataram.

Het was lastig om te bepalen wat er precies gekocht moest worden. Gelukkig was er inmiddels genoeg voedsel en drinkwater op Lombok beschikbaar. Medicijnen waren ook steeds minder nodig. Daarnaast was er genoeg materiaal om sommige huisjes weer te repareren. Daarom hebben we in overleg met de lokale bevolking besloten sarongs en schoolspullen te kopen. Dit werd niet gedoneerd door de overheid of door organisaties, maar de inwoners van Lombok hadden hier wel behoefte aan. We hebben foto’s en filmpjes gekregen van hoe de spullen zijn ontvangen. Deze zijn samengevoegd in de onderstaande video.

Zo’n 85 sarongs zijn er gekocht. Dit zijn een soort doeken die als kleding kunnen worden gedragen, maar ook worden gebruikt tijdens het bidden. Daarnaast heeft de sarong in het dagelijks leven van de Indonesiërs nog meer functies. Aan de kinderen en leerkrachten zijn dozen vol schoolspullen gegeven. Deze benodigdheden zijn namelijk ook verloren tijdens de bevingen. Schriften, pennen, stiften, gummen, potloden, stempels; het zat er allemaal bij.

We hopen dat Lombok snel weer helemaal opgebouwd is. De inwoners van het eiland zijn zo gastvrij en vrolijk; wat zou het goed zijn als ze hun leven weer kunnen oppakken. We zijn ontzettend dankbaar dat wij deze opbrengst samen met jullie hebben kunnen bereiken. Dankjewel voor alle donaties. Jullie zijn geweldig! Mocht je niet hebben gedoneerd, maar wil je na deze video alsnog een bijdrage leveren? Neem dan contact met ons op (loesensuusopreis@gmail.com). Nogmaals ontzettend bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s