10 bijzondere bestemmingen voor een weekendje weg in Nederland

Een weekendje weg in eigen land is hartstikke leuk! Nederland kent prachtige steden en dorpen die een bezoekje waard zijn. Heb je Amsterdam, Maastricht of Utrecht echter wel gezien? Kies dan voor een van deze tien bijzondere en onbekende bestemmingen voor een weekendje weg in Nederland! Succes gegarandeerd!

Soest, Utrecht

We beginnen met onze favoriet: Soest! Nou zijn we wel een beetje bevooroordeeld aangezien we al ons hele leven in Soest wonen, maar een weekendje weg naar dit dorp in de provincie Utrecht is zeker de moeite waard. Soest is de laatste tijd iets toeristischer geworden vanwege de komst van het nieuwe Nationaal Militair Museum (zeker een aanrader), maar er is nog veel meer te doen en zien. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Paardenkamp, Boerderij het Gagelgat, de prachtige Soesterduinen, de heerlijke bossen of de mooie molen ‘de Windhond’. In de buurt van Soest zijn ook nog prachtige plekjes te vinden; Paleis Soestdijk is om de hoek, net als het pannenkoekendorp Lage Vuursche, de rivier de Eem, Dierenpark Amersfoort en Kasteel Groeneveld.

Tips:
 • Budget overnachten bij Stayokay Soest
 • Middenklasse overnachten via AirBnB of bij het Fletcher Hotel in Soest
 • Luxe overnachten bij het Hilton in Soest (Soest is het enige dorp in Nederland met een Hilton!)
 • Lekker eten bij Restaurant Nostalgia, Restaurant Zuyver, Restaurant de Korte Duinen of Pannenkoekenboerderij de Smickel.
 • Echt doen: een bezoek brengen aan De Oude Vliegbasis Soesterberg tussen Den Dolder en Soest. Hier kun je heel leuk wandelen en fietsen.
 • Ga je naar Soest? Stuur ons dan een mailtje (loesensuusopreis@gmail.com) of een berichtje via Instagram (@loesensuusopreis). Aangezien wij het hele dorp op ons duimpje kennen, kunnen we je goed verder helpen!

Jubbega, Friesland

Jubbega is heel fijn. Wij hebben er een weekend doorgebracht en dat was ontzettend leuk. Het Friese Jubbega is een plattelandsdorp, en daardoor zit je lekker dichtbij de natuur. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er is nog een reden waarom je Jubbega op je lijstje moet zetten. Het dorp ligt goed centraal, waardoor je eenvoudig naar Leeuwarden en Groningen kunt reizen. Zo kun je dus meerdere stedentripjes in een maken. Jubbega ligt in de gemeente Heerenveen, dus je kunt ook een bezoek brengen aan deze stad. Enne… trouwens, voor Fries suikerbrood of oranjekoek wil je toch sowieso al naar Jubbega?

Tips:
 • Budget overnachten bij dit heerlijke AirBnB appartement. Huisdieren zijn hier welkom, dus je favoriete trouwe viervoeter kan mee op vakantie!
 • Middenklasse overnachten bij het Fletcher Hotel in Heerenveen
 • Luxe overnachten bij Boutique Hotel ’t Gerecht
 • Lekker eten bij Restaurant de Sultan of Restaurant Pata Negra in Heerenveen.
 • Echt doen: vanuit Jubbega gaat een directe bus naar Heerenveen. Bezoek hier een schaatswedstrijd in ijsstadion Thialf!

Midden-Limburg, Limburg

Limburg is natuurlijk bekend vanwege steden als Roermond, Venlo, Maastricht en Valkenburg, maar de provincie heeft meer te bieden. Ga bijvoorbeeld naar de regio Midden-Limburg! Het gebied staat vol met kastelen, burchten en landhuizen. Deze pareltjes zijn veelal gebouwd in de Middeleeuwen, maar ze zijn goed bewaard gebleven. Voorbeelden zijn Kasteel Aerwinkel, Woontoren de Thooren, Landgoed Ravenburg en Kasteel Heysterum. Na al deze kastelen nog niet uitgekeken? De regio heeft er nog veel meer, dus kijk voor inspiratie op deze website van de VVV.

Tips:
 • Budget overnachten in een trekkershut op de camping
 • Middenklasse overnachten bij Bungalowpark Landal Landgoed Aerwinkel
 • Luxe overnachten Hotel Roermond, e.o. het Arresthuis (de oude gevangenis!)
 • Lekker eten bij Cafe Restaurant Venhof of Restaurant de Kolentip
 • Echt doen: genoeg kastelen bezocht en zin in wat anders? Breng een bezoek aan de Outlet in Roermond. Leuk shoppen gegarandeerd!
Kasteel de Aerwinkel

Tiel, Gelderland

Natuurlijk kun je in Gelderland naar Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen of Harderwijk, maar ga ook eens naar Tiel! Het Gelderse Tiel is super leuk voor een weekendje weg. De stad heeft niet echt uit het oog springende bezienswaardigheden, maar de sfeer is er gezellig. Tiel is echt zo’n stadje waar je heerlijk doorheen kan slenteren. Toch is er onderweg genoeg te zien. Tiel is een hanzestad en kent daardoor veel historie: de Caeciliakapel, het Stadspark en Gotische woonhuizen… Je ziet het er allemaal. Tiel ligt daarbij in de Betuwe, en staat ook wel bekend als Fruitstad. Elk jaar vindt er in de stad een fruitcorso plaats; een evenement dat veel bezoekers trekt.

Tips:
Fruitcorso

Tull en ’t Waal, Utrecht

Tull en ’t Waal is een onbekend en klein dorp in de gemeente Houten, Utrecht. Ga je naar Tull en ’t Waal zul je gegarandeerd ontspannen. De inwoners van het dorp willen geen grootschalige evenementen, dus die zijn er niet. Wat er dan wel is? Natuur. Rust. En een prachtige omgeving. Tull en ’t Waal ligt aan de Lek en hier zijn verschillende recreatiestrandjes aangelegd. Ook kun je een kano huren en lekker een middagje gaan varen over de rustige rivier. Wil je toch nog wat bezichtigen? Dat kan! Tull en ‘t Waal ligt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt daardoor dichtbij meerdere historische forten.

Tips:
 • Budget overnachten bij Theetuin het Waalse Erf (bel ze even voor een afspraak)
 • Middenklasse overnachten in een voormalig molenaarswoning via AirBnB
 • Luxe overnachten bij Hotel Van Der Valk
 • Lekker eten bij Theetuin Het Waalse Erf.
 • Echt doen: Ga in de winter naar IJsvereniging “Ons Genoegen” aan de Waalseweg. Hier is een mooie natuurijsbaan.
Tull en ’t Waal

Steenwijk, Overijssel

Steenwijk heeft slechts 17.000 inwoners, maar toch is het een stad! Onze roots liggen deels in Steenwijk (Kop van Overijssel), en daarom zijn we er meerdere keren geweest. Deze website vertelt perfect waarom Steenwijk zo leuk is, dus wij citeren een alinea van hun site: “Eeuwenoude stadswallen omarmen Steenwijk. Het zijn de stille getuigen van een roemrucht oorlogsverleden. Het verleden etaleert zichzelf uitbundig. In het Stadsmuseum met uit de wallen opgegraven kanonskogels, maar ook vanaf de Sint Clemenstoren die zich verheft op een duizelingwekkende 86 meter hoogte. Steenwijk is een stad vol verhalen.” Nog niet overtuigd? Besef dan dat Steenwijk ook een leuke winkelstraat heeft, én middenin de natuur ligt. Het natuurgebied heet Weerribben-Wieden, en is heel leuk om doorheen te wandelen of varen.

Tips:
 • Budget overnachten kijk op AirBnB
 • Middenklasse overnachten in Fletcher Hotel Steenwijk
 • Luxe overnachten in De Smederij van Steenwijk
 • Lekker eten bij Restaurant Woody’s of Restaurant Aroi
 • Echt doen: Genoeg gezien in Steenwijk? Breng dan een bezoekje aan het door toeristen overspoelde, maar o-zo-prachtige Giethoorn. Dit ligt namelijk vlakbij elkaar.

Jisp, Noord-Holland

Wil je met een groepje familieleden/vrienden/collega’s een paar dagen weg? En vind je het niet erg om back to the basic te gaan? Ga dan het eiland Jisp in Noord-Holland. Hier hoor je geen auto’s, muziek (want dat is verboden) of lawaai, maar juist eenden, grutto’s en water. Ga lekker roeien, zwemmen, wandel een stuk over het eiland en geniet van alle rust. Jisp is een veeneiland, en hierdoor is de grond bijna nooit volledig droog. Neem dus regenlaarzen mee! Op het eiland zijn douches, drinkwatervoorzieningen en toiletten, maar er is geen elektriciteit. Er zijn stookplaatsen en dus kun je ’s avonds lekker bij het kampvuur gaan zitten. Boten kun je gratis gebruiken.

Tips:
 • Overnachten op het kampeereiland (terrein is in beheer van de Scouting, maar iedereen mag het huren, 7 euro p.p. per nacht voor niet-scouting leden)
 • Lekker eten bij – . Eten maak je zelf, of neem je zelf mee. Bak bijvoorbeeld broodjes boven het kampvuur.
 • Echt doen: vaar een mooie route door de Gemeente Wormerland per kano. Dit is de route!
Lekker kamperen!

Orvelte, Drente

Orvelte is een dorp in Drente. Het dorp verkoop zichzelf als museumdorp en dat is niet zo gek. Het dorpje is ontstaan in de tiende eeuw, en tegenwoordig kun je ervaren hoe de mensen er vroeger leefden. Er zijn oude boerderijen te zien, er is veel informatie over het maken van klompen en kaas, en je kunt een kijkje nemen in de smederij of glasblazerij. Orvelte voelt hierdoor als een museum aan, maar een écht museum is het niet; het dorp wordt namelijk bewoond door ongeveer tweehonderd inwoners. Wil je met de kinderen op pad? Net buiten Orvelte is een avontuurlijke speelroute genaamd “Het houten pad van Theodoor”. Ook worden er in de Ambachtentuin verschillende activiteiten georganiseerd, zoals klompjes schilderen en kopspijkeren. Het dorp komt misschien wat suf over, maar is zeker leuk voor een dagje uit en de omgeving (Orvelterveen) is prachtig!

Tips:
 • Middenklasse overnachten bij Bed en Breakfast op1
 • Luxe overnachten het Tolhuisje
 • Lekker eten bij Dorpscafé Warmolts, Restaurant de Schapendrift en Restaurant de Schenkerij
 • Echt doen: Genoeg gezien in Orvelte? Op een kwartiertje van het dorp vind je meerdere hunebedden. Bijzonder om te zien!

Wijk bij Duurstede, Utrecht

Inwoners van de provincie Utrecht kennen Wijk bij Duurstede ook wel als ‘Wijk’. Hierdoor klinkt de stad vrij klein, maar toch wonen er zo’n 23.000 mensen. Wijk bij Duurstede ademt geschiedenis. Niet gek, want de stad gaat al wat eeuwen mee. ‘Wijk’ begon als handelsstad en veranderde later naar een bisschopsstad en vestingstad, tot het slaperige stadje van nu. In Wijk bij Duurstede zijn verschillende prachtige bezienswaardigheden te vinden. De belangrijkste hiervan is het middeleeuwse Kasteel Duurstede, een van de oudste kastelen van Nederland. Daarnaast heeft Wijk ook nog een leuk museum, molens, een stadshaven, een grote kerk en een gezellige markt vol winkels en terrassen.

Tips:
 • Budget overnachten bij De Nachtdijk (inclusief gebruik van kano’s)
 • Middenklasse overnachten bij Hotel Brasserie Florian
 • Luxe overnachten Hotel De Gouden Leeuw
 • Lekker eten bij Restaurant ’t Klooster of Restaurant Naast de Poort
 • Echt doen: vaar per trekschuit over de Kromme Rijn naar Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede) en breng een bezoek aan dit dorp dat zich kenmerkt door fruitboomgaarden, natuur en kastelen.
Kasteel Duurstede

Willemstad, Noord-Brabant

Brabantse steden zijn (bijna) wel altijd mooi en/of leuk. Nu hebben de meeste mensen steden als Breda, Den Bosch en Eindhoven wel gezien, en dus is het tijd voor wat anders; Willemstad. Het Brabantse Willemstad ligt in de gemeente Moerdijk. Het stadje is historisch; je ziet er kanonskogels in de stadsmuren, stervormige dijken, imposante forten, kanonnen op de kade en meerdere bunkers. Een van de bekendste bezienswaardigheden van het stadje is het Mauritshuis, dat werd gebouwd in 1623 voor Prins Maurits. De Oranjes hebben trouwens nog steeds banden met Willemstad; Koning Willem-Alexander is namelijk ‘Heer van Willemstad’.

Tips:
 • Budget overnachten bij Hotel Willemstad
 • Middenklasse overnachten bij Het Wapen van Willemstad
 • Luxe overnachten bij Hotel Trusten
 • Lekker eten bij Restaurant VISTA of Restaurant Bellevue
 • Echt doen: Stap vanuit Willemstad op de boot naar natuureiland Tiengemeten. Onderweg zie de grootste binnenvaartsluizen van Europa (de Volkeraksluizen).

Heb jij nog tips voor een bijzonder weekendje weg in eigen land?

Bron Bron Bron Bron Bron Bron Bron Bron

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s